Veckans spelarporträtt – Mikael Billman!

Publicerad: 2013.05.15

Mikael Billman är inte enbart den längsta spelaren i Tomtens IF, han är även den som hittills gett de överlägset längsta svaren på intervjufrågorna till årens spelarporträtt. Här ges alltså det längsta och fylligaste reportaget om en spelare i Tomtens IF's historia. Någonstans i reportaget går det även att få reda på resultatet i ÅRETS FÖRSTA SEGER för a-laget! Kan du motstå att INTE klicka för att läsa denna mindre essä?!

Mikael Billman föddes 1987. Ett mindre guldår enligt många. Det var året som inte enbart gav ifrån sig en gudason som Mikael, utan även 6-7 övriga lirare som alla blev Tomten-anhängare samtidigt. Mikael kände att om alla andra 87or skulle gå till Tomten skulle han göra det också, och så fick det bli. Året var 2006.

"Många kompisar gick till Tomten, så då gjorde jag det med. Jag följde väl framförallt med för jag visste en del om klubben via Eric Thorsson, eftersom jag umgicks mycket med Albin och träffade Eric genom det.

Vi har alltså bröderna Thorsson att tacka för att vi idag har den smärre bjässen Billman i vår backlinje. Mikael kännetecknas, utöver sin längd, för en enorm brytsäkerhet, spelförståelse, passningsfot och nickstyrka, och han betyder därför otroligt mycket för vårt lag idag. Den beskrivningen skulle lika gärna passa in på Christiano Ronaldo. Dessvärre har Mikael genom åren dragits med åtskilliga skador och svängdörrarna till fotbollsplanen har använts frekvent. Här är hela berättelsen, berättad av Mikael själv:

Skadade mitt vänstra knä i en match mot Fagersanna för två år sedan, det var torrt i marken och tror jag fastnade med dubbarna i gräset samtidigt som jag gjorde en vridning.

Redan här skälver knäna, och man ryser vid blotta förnimmelsen av att något liknande skulle hända en själv.

Det innebar att min menisk fick en spricka och jag var tvungen att operera knät. Efter operationen i november 2011 tog det över ett halvår innan jag kunde börja träna fotboll igen.

Det var en tung skada. Men han återhämtade sig och återvände.
-Gud vad skönt, han är tillbaka! skrek barnen på Klostervallen i maj 2012.

Men i första matchen mot valtorp med u-laget sträckte jag mitt baksida lår och fick vila hela våren- Sedan spelade jag sporadiskt under hösten men var med i de flest matcherna på slutet.

Ajajaj. Billman har sannerligen inte haft det lätt med sin gängliga kropp. Den är motstridig och skadebenägen. Men Billman har en vilja av samma material som Tengils hjärta var gjort av (jag tror det var nåt så enkelt som sten) och han ger aldrig vika för en fjuttig skada. Han ser ljuset:

Först nu under våren har det känts bra. Men det är jobbigt att variera underlag mellan natur- och konstgräs. Annars känns knät helt okej, har fortfarande lite småproblem med vridningarna men ska tillbaka till en ortoped snart och kolla upp det.

Nu har jag tröttnat på att skriva flagranta, men ändå intetsägande, mellansnack om Mikael. Här kommer hans egna ord på den enkla uppmaningen ”berätta snabbt om dig själv!”:

25 år, bosatt i Falköping och arbetar som fritidspedagog på Vartoftaskolan. Har även 5 klasser i idrott. Tycker mitt jobb är kul för att jag ofta får arbeta med det barnen tycker är roligt. Sen är det ju alltid roligt att kunna spela fotboll med ungarna på arbetstid. Dra ett par skött under fritidstiden.

Det är så TYDLIGT. På en sån enkel frågeställning som ”berätta snabbt om dig själv” hinner Billman på mindre än 5 meningar lämna sig själv och istället börja prata om fotboll. Det är oförnekligt att fotboll är en central del i Mikaels liv, och vi hör honom ofta tjöta om såväl Arsenal som Sociedad som Norrköping i Klubbis. Men vi kan förstå att Billman är en naturlig ledare. Han leder barnen på fritids och grabbarna på planen. Billman bär lagkaptensbindeln stolt och han gör det bra. Han använder då så gott han kan sina pedagogiska kunskaper som han åsamkat sig på Lärarhögskolan i Jönköping.

På senare år har jag nog blivit lugnare i mitt spel, alltså, jag försöker få andra lugna och inte ägna mig så mycket åt domaren, som jag själv tyvärr gjorde mycket förr men tror jag slutat med nu. Annars försöka hjälpa Marcos att hålla alla lugna och fokuserade under genomgång. Vet själv nu hur tråkigt det är när ingen lyssnar och inte tar in informationen när man står och pratar

Rörande årets säsong så säger Mikael att han ser ljuset i tunneln. Allt vi behöver göra enligt honom är att ta vår första trepoängare, så kommer det lossna och gå som tåget därefter. Målskyttet behöver kickas igång och vi behöver slita hårt för varje vinst, men materialet finns där, hävdar han.
För hans egna del har det gått sådär, säger han själv:

Känner att det är en stor omställning från div 5. Nu har man bara en domare så man kan inte ställa 'offside' på samma sätt som jag är van vid. Det måste jag bli bättre på och tänka mer på. Men det är väl något som kommer med tiden. Samtidigt måste jag få igång våra spelare att bli mer alerta och tuffa, det är mitt jobb som kapten.

Mikael sätter huvudet på spiken. När intervjun gjordes hade vi en poäng på tre matcher, med ett gjort mål och 9 insläppta. Vi visade inte stake, helt enkelt. Men när intervjun nu skrivs vet vi som befann oss på Klostervallen i måndags att Tomten fullkomligt körde över Ekedalen [slutresultat 4-1, efter mål av Mattias Karlgren, Mattias Karlsson, Andreas Gustafsson och Marcus Andersson]. Utöver de fyra mål som gjordes skapade vi tiofalt i målchanser och det är många spelare som efter matchen kunde hävdat sig som Duke Nukem: I've got balls of steel. Det var en fröjd! Tåget har lämnat perrongen.

Fem snabba med Mikael Billman:

Mål eller assist? Mål

Bredsida eller yttersida? Yttersida

Göteborg eller Stockholm? Göteborg

Häst eller ko? Ko

Känslan av att få precis det man önskar sig i julklapp eller känslan av att lätta på trycket efter att hållit sig i över en timma? Det där med trycket

//Bouka